Wil je beleggen in fondsen of in aandelen?

Beleggen

Je wil beleggen, maar je hebt de knoop nog niet doorgehakt in welke beleggingsvorm je dat wil doen. Ofwel in aandelen of in een fonds. Deze blog ‘Wil je beleggen in fondsen of in aandelen’ wikt en weegt wat je het beste kan doen en geeft tekst en uitleg welke de voordelen en nadelen zijn. Een kleine bloemlezing waar je rekening mee moet houden als je voor de keuze staat.

Wil je beleggen in fondsen of in aandelen
© Pixabay.com

Wat verstaat men onder de noemer aandelen?

Als een onderneming nood heeft aan een externe injectie van geld, heeft het bedrijf de mogelijkheid om aandelen uit te schrijven. Wanneer je bezitter wordt van een aandeel, dan mag jij je apetrots een mede-eigenaar van die onderneming noemen. Hoe meer aandelen dat je hebt verworven, hoe groter je aanzien is binnen het bedrijf in kwestie. Stel dat je twintig procent van de aandelen bezit, wil dit in mensentaal zeggen dat je voor één vijfde medezeggenschap hebt binnen die onderneming. Als aandeelhouder krijg je dan één vijfde van de winst uitgekeerd en verwerf je een stem wanneer de aandeelhoudersvergadering wordt gehouden. Een aandeel heeft geen vaste nominale waarde. Ter verduidelijking: een nominale waarde is de basiswaarde van een aandeel of obligatie. Het is volledig een afhankelijk cijfer dat rechtstreeks te maken heeft met de winstcijfers. Omdat de meeste aandelen vaak beursgenoteerd zijn, kan de aandeelwaarde van dag tot dag schommelen.

Hoe risicovol zijn aandelen

Aandelen beheren blijven risicovol. De reden ligt voor de hand. Je deelt in de winst als de onderneming een winstmarge heeft, maar anderzijds deel je ook in de klappen wanneer een handelszaak verlieslatend is. Dan verminderen immers de aandelen in waarde. Maar dat is niet het enige onheil wat kan gebeuren. In het slechtste geval gaat een onderneming op de fles. Door het daaruit voortvloeiende faillissement sta je als schuldeiser helemaal achteraan in het rijtje met schuldeisers. Meestal is het waarde aandeel volledig gekelderd zodat het hele geïnvesteerde geld in rook is opgegaan.

Waarom dan toch kiezen voor beleggen in aandelen ondanks de risico’s?

Ondanks het grote risico, loont beleggen in aandelen de moeite waard en levert in vele gevallen het hoogste rendement op. Probeer altijd bij het bedrijf te achterhalen of ze de winst willen uitkeren. In vakterminologie ook wel het dividend beleid genoemd. Niet alle ondernemingen betalen dividenden uit of slechts gedeeltelijk. De achterliggende gedachte voor dit verhaal is dat ze herinvesteren in hun onderneming of een bedrijfsovername plannen. Als het bedrijf groeit, dan stijgt ook de waarde van de aandelen. Ook wel ‘groeiaandeel’ genoemd.

Fondsen of aandelen
© Pixabay.com

Een beleggingsfonds versus aandelen

Individuele spaarders stoppen in een soort ‘spaarpot’ samen hun geld. Dat heet in het vakjargon beleggingsfonds en wordt in de gaten gehouden door een beheerder die hiervoor wordt aangesteld. Hij belegt het bijeengebrachte geld in obligaties, aandelen of andere types van beleggingen. Wie participeert aan een beleggingsfonds, krijgt hiervoor een deelbewijs voor in de plaats. Wie kiest voor een beleggingsfonds kan kiezen wat er gebeurt met de opbrengsten van de obligaties en de aandelenportefeuille. Er zijn twee mogelijkheden: herbeleggen of laten uitkeren.

Beleggingsfonds: het meest veilig

Wie van plan is om zich toegang te verschaffen tot slechts één beleggingsfonds, heeft de keuze uit een brede beleggingsportefeuille. Door op deze manier te handelen, loop je minder het risico om bedrogen uit te komen dan wanneer je één of slechts een beperkt aantal aandelen in je portefeuille hebt. Een ander voordeel is dat een beleggingsfonds beheerder niet alleen in aandelen belegt, maar ook in obligaties die minder risicogevoelig zijn.