Het ABC van de hospitalisatieverzekering

Verzekeren

Opgenomen worden in het ziekenhuis is iets waar niemand naar uitkijkt. Naast het ziek zijn en de regelingen die rond de opname moeten getroffen worden, kan het ook financieel een hele tegenslag betekenen. Om dat soort onaangename verrassingen te voorkomen, werd de hospitalisatieverzekering in het leven geroepen. Een niet verplichte maar toch sterk aan te raden verzekering.

Het ABC van de hospitalisatieverzekering
© Pixabay.com

Wat is een hospitalisatieverzekering?

De hospitalisatieverzekering is een aanvullende verzekering die de kosten dekt die gepaard gaan met een opname in het ziekenhuis. Iemand die opgenomen wordt in het ziekenhuis kan voor bepaalde medische kosten beroep doen op de verplichte ziekteverzekering. Deze dekt echter lang niet alle gemaakte kosten, denk hierbij maar aan supplementen voor een eenpersoonskamer, erelonen en het eventuele vervoer naar en van het ziekenhuis. Voor dit soort kosten kan dan beroep gedaan worden op de hospitalisatieverzekering.

Verschillende formules bij verschillende verstrekkers

Ook binnen de tak van de hospitalisatieverzekeringen zijn verschillende spelers actief op de markt. Die bieden diverse formules aan al naargelang de wensen van de verzekerde. Zoals reeds aangehaald gaat de hospitalisatieverzekering over kosten die gemaakt worden buiten de gewone ziekteverzekering om. Standaard wordt van een ziekenhuisrekening eerst een vereffening gemaakt met de ziekenkas waarbij je aangesloten bent en pas daarna kan je aanspraak maken op een terugbetaling door je hospitalisatieverzekering.
Veel hangt af van het soort hospitalisatieverzekering dat je afsluit. Bij eenvoudige polissen zullen enkel standaardkosten vergoed worden, bij de meer uitgebreide polissen zullen vaak zo goed als alle kosten vergoed worden.
Ga daarom vooraleer één of andere verzekering af te sluiten goed na wat jouw noden zijn en welke polis daar het nauwst bij aansluit. Uiteraard zal er tussen de verschillende formules een verschil in premie merkbaar zijn. Wees er zeker van dat de grootste risico’s verzekerd zijn maar ga jezelf ook niet oververzekeren. Vaak bieden verstrekkers ook de mogelijkheid bijkomende personen zoals kinderen of je partner mee te verzekeren.

Het ABC van de hospitalisatieverzekerin
© Pixabay.com

De individuele en de collectieve hospitalisatieverzekering

Bij een individuele hospitalisatieverzekering ga je zelf en persoonlijk een verzekering aan bij de verstrekker van jouw keuze. Om een dergelijke verzekering af te sluiten zal je een medische vragenlijst dienen in te vullen en zal vaak gevraagd worden om een medisch attest van je gezondheidstoestand. Beide zaken dienen vooral om de hoogte van je premie te bepalen naar gelang het risicoprofiel dat je hebt.
Bij een collectieve hospitalisatieverzekering is het de werkgever die de verzekering aangaat voor zijn werknemers. Hierbij kan je dus niet kiezen bij welke aanbieder je verzekerd wil zijn en kan je meestal ook de formule niet kiezen. Verander je van werkgever dan kan je ervoor kiezen je verzekering zelf verder te zetten of deze stop te zetten.

Zoals bovenstaande duidelijk maakt, zijn er veel voordelen verbonden aan een hospitalisatieverzekering. In geval van een ziekenhuisopname hoef je je dan in elk geval al geen zorgen meer te maken over het kostenplaatje ervan. Hoewel de verzekering niet verplicht is, willen we je deze toch wel sterk aanraden. Een ziekenhuisfactuur loopt namelijk snel op en kan voor problemen zorgen als je geen reservemiddelen ter beschikking hebt.