Het ABC van de sportverzekering

Verzekeren

Sporten is gezond, daar is iedereen het zonder twijfel over eens. Het helpt ons het hoofd leeg te maken, zorgt voor een verbetering van de conditie en de algemene gezondheidstoestand en je leert verschillende nieuwe mensen kennen met dezelfde passie. Toch is een ongelukje snel gebeurd en dan kan je maar beter goed verzekerd zijn. Afhankelijk van de ernst van de verwondingen kan het immers voorvallen dat je niet alleen je favoriete sport een tijdje niet kan beoefenen, het kan ook medische kosten en eventueel arbeidsongeschiktheid op je werk opleveren.

Het ABC van de sportverzekering
© Pixabay.com

Professioneel of amateursporter

Voor wie professioneel sportbeoefenaar is, zal het wellicht de werkgever zijn die zorgt voor de nodige verzekering en zal je als sporter of atleet zelf niets hoeven te ondernemen hiervoor.
Bij amateursporters ligt het iets complexer. Voor wie aangesloten is bij een sportclub, zal de verzekering in veel gevallen door de club geregeld worden en zal iemand door lid te worden van die club ook automatisch kunnen genieten van de verzekering van die club. Dit is echter niet steeds het geval, dus best eens navragen bij je trainer of begeleider zodat je nadien niet voor een onaangename verrassing komt te staan.
Voor wie een individuele sport beoefent en dit niet in clubverband doet, zal het uiteraard de eigen verantwoordelijkheid zijn om al dan niet een sportverzekering af te sluiten. Dit is niet verplicht maar wel aan te raden.

Hoe werkt een sportverzekering?

Als we de sportverzekering van naderbij gaan bekijken, zien we dat die veelal uit twee delen bestaat, de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en de ongevallenverzekering.
Het luik burgerlijke aansprakelijkheid zorgt ervoor dat de schade die jij tijdens het sporten toebrengt aan een derde vanuit de verzekering aan die derde vergoed wordt. Hoewel niemand opzettelijk een derde tijdens het sporten wil verwonden of schade toebrengen, komt dit vaak voor. Denk maar aan het spelen van een partijtje voetbal, je bent erop uit die bal te pakken te krijgen en duwt daarbij per ongeluk je tegenstrever waardoor die valt en lichamelijke of materiële schade oploopt. Hoewel je dit niet met opzet zal gedaan hebben, wordt jij wel als aansprakelijk gezien en zal je jouw verzekering burgerlijke aansprakelijkheid kunnen aanspreken voor de vergoeding van de toegebrachte schade.

Het ABC van de sportverzekerin
© Pixabay.com

Het luik ongevallenverzekering biedt bescherming voor jezelf. Deze verzekering dekt lichamelijke schade die je zelf oploopt bij een ongeval in de privésfeer waar het beoefenen van je sport onder valt. Op te merken valt hier dat niet alle verzekeraars de risico’s van alle sporten dekken, gevaarlijke sporten durven wel al eens uit de boot vallen. Voor dit onderdeel ga je dan ook best eens langs bij je verzekeraar om de mogelijkheden te overlopen voor jouw specifieke sport. Voor medische kosten geldt hier over het algemeen dat eerst door je ziekenkas een terugbetaling gebeurd en dat dan pas je ongevallenverzekering overneemt voor eventuele overblijvende kosten.

Vol passie en motivatie heb je de beslissing genomen het goede voornemen van meer te gaan sporten in de realiteit te brengen en sta je te popelen om van start te kunnen gaan. Ga dan zeker eens langs bij je verzekeraar en laat je informeren over de mogelijkheden om je zo goed mogelijk te beschermen tegen sportongevallen. Veel plezier alvast met het sporten.