Het ABC van de woonverzekering

Verzekeren

Een van de belangrijkste verzekeringen die je in je leven afsluit als eigenaar van een huis of appartement, is ongetwijfeld de woonverzekering. In de volksmond vroeger ook wel de brandverzekering genoemd. Maar dat woord dekt niet volledig de lading meer. Een woonverzekering dekt meer kosten wanneer er iets met je vastgoed zou gebeuren. In deze blog ‘Het ABC van de woonverzekering’ lichten we een tipje van de sluier hoe je bijkomende opties eventueel kan nemen. Lees hier enkele praktische tips.

Het ABC van de woonverzekering
© Pixabay.com

Het is iets meer dan een gewone brandverzekering

Decennialang gebruikten de mensen de term ‘brandverzekering’, maar deze omschrijving klopt niet helemaal meer. Een woonverzekering beschermt je niet alleen tegen brand. Het begrip is ruimer geworden. Ook andere schadegevallen worden nu in de polis opgenomen onder de term woonverzekering en bestaat uit drie pijlers: de basisdekking, de aanvullende dekkingen en eventuele optionele dekkingen.

Basisdekking

Dit omvat de gebruikelijke schadegevallen die elke woonverzekering verplicht in België moet dekken. Even alles op een rijtje:

  • schade veroorzaakt door brand
  • implosies en explosies
  • roet- en rookschade
  • schade aangericht door natuurrampen
  • de klassiek waterschade bij brand
  • schade opgelopen door terrorisme
  • schade berokkent door dieren

Optie aanvullende dekkingen

De optie aanvullende dekkingen biedt financiële ondersteuning op de kostenraming die bij een geval van schade komt bij kijken. Denken we maar even aan de kosten voor expertise, het tijdelijk stockeren van bepaalde goederen of het ruimen van puin.

Optionele dekking

De formule optionele dekking kan je zelf kiezen. Bijvoorbeeld een verzekering tegen diefstal, de administratieve uitgaven die je hebt bij een schadegeval of de uitgaven van telefoongesprekken.

Het ABC van de woonverzekerin
© Pixabay.com

Is een woonverzekering verplicht: ja of nee

Er bestaan nogal misverstanden hierover, maar als eigenaar van een vastgoed ben je inderdaad niet verplicht om een woonverzekering in België af te sluiten. Maar de meeste kredietverstrekkers weigeren een hypothecaire lening wanneer iemand geen woonverzekering afsluit. Met andere woorden, 95 procent van de Belgische eigenaars bezitten zo een noodzakelijke verzekering. Sinds 2019 is die regelgeving voor wie in Vlaanderen woont, wel aangepast. Zo kan je als verhuurder bij je verzekeringsmaatschappij kiezen voor het optionele ‘afstand van verhaal’. Dat betekent concreet dat bij een geval van schade de verzekeraar zich niet meteen zich naar de verhuurder richt. De eigenaar van het pand kan hierdoor op beide oren slapen dat de opgelopen schade zal worden vergoed. Niettemin moet je de huurder vragen dat een woonverzekering wordt afgesloten om latere discussie te vermijden.

De opties van een woonverzekering

Als je een woonverzekering afsluit, heb je de mogelijkheid om voor verschillende opties te kiezen. Je zal zelf moeten uitmaken welk soort woonverzekering bij je past volgens individuele behoeften, risico’s en noden. Het spreekt voor zich dat die extra optie waarvoor je kiest, ook een hoger polistarief met zich meebrengt. Dat prijskaartje is uiteraard ook afhankelijk van de waarde van je vastgoed. Grotere risico’s zoals een garage binnen de woning of een opslagplaats voor de houtkachel bepalen eveneens de verzekeringspremie. Het is superbelangrijk dat je de vragenlijst van de verzekeringsmaatschappij foutloos invult. Daarnaast kan je overwegen om de optie ‘dekking in nieuwwaarde’ in de polis te laten voorzien. Stel dat je woning volledig in puin ligt en de heropbouw moet worden gedaan, worden de kosten hiervan vaak hoger geschat dan dit oorspronkelijk het geval was. Met de ‘dekking in nieuwwaarde’ krijg je het volledige totaalbedrag terugbetaald bij de heropbouw.