Hoe weet je of je een gat in je hand hebt?

Tips

Kan je dat ene leuke rokje niet laten hangen, terwijl er nog veel rokjes in je kast hangen die je nooit draagt? Ga je naar de winkel voor melk, maar heb je uiteindelijk een volgeladen boodschappenkar? Wil je altijd graag de nieuwste gadgets, ook al heb je het geld eigenlijk niet. Als dit voor jou herkenbare situaties zijn, heb je mogelijk een uitgavenprobleem. Dit is niets om je voor te schamen, want er zijn steeds meer mensen die een koopverslaving hebben.

Hoe weet je of je een gat in je hand hebt
© Pixabay.com

Hoe herken je een koopverslaving?

Een koopverslaving kan je vergelijken met andere verslavingen. Je voelt een enorme drang om spullen te kopen. Wat voor spullen dit zijn, verschilt van persoon tot persoon. Als je een aankoop hebt gedaan, ervaar je een enorm geluksgevoel. Dit is een high-gevoel net als bij een verslaving aan drugs. Een koopverslaving komt het meest bij vrouwen voor. Er zijn verschillende redenen voor het ontstaan van een koopverslaving. Als je jezelf verdrietig voelt, verwen je jezelf met een cadeautje. Deden je ouders dit vroeger ook bij jou als kind? Kinderen die vroeger hun liefde voor hun kind toonden door ze te overladen met cadeaus, hebben een grotere kans om een uitgavenprobleem te krijgen. Ook als je een laag zelfbeeld hebt en dit compenseert door spullen te kopen voor jezelf, is mogelijk een signaal van een koopverslaving.

Symptomen van een uitgavenprobleem

Als je koopverslaafd bent, zal je een aantal symptomen bij jezelf herkennen. Voel je je schuldig als je iets gekocht hebt en koop je vaak meer dan je van plan was? Is shoppen een activiteit waardoor je je beter voelt en moet je er steeds aan denken? Dit kunnen tekenen zijn van een koopverslaving. Vermoed je dat iemand in je omgeving koopverslaafd is, let dan op deze zaken. Probeert deze persoon ook nog aankopen te verstoppen of liegt zij erover? Dan is het tijd om je vermoedens uit te spreken. Ook een geheime pinpas of creditcard kan een aanwijzing zijn van een koopverslaving.

Gat in je hand
© Pixabay.com

Hoe kom je er vanaf?

Als je eenmaal doorhebt dat je een uitgavenprobleem hebt en dit ook aan jezelf durft toe te geven ontstaat een belangrijker vraag. Hoe kom je er vanaf? Zoek professionele hulp of praat erover met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Verder kan je aan de slag met de volgende tips:

  • Houd je uitgaven bij in een schriftje of op de computer en schrijf daar ook bij waarom je de aankoop hebt gedaan en hoe je je voelde.
  • Geef jezelf een maandbudget dat je aan dingen mag besteden die je niet echt nodig hebt.
  • Neem alleen contant geld mee. Zo houd je je uitgaven beter in de hand.
  • Ga niet alleen winkelen, maar neem iemand mee die je kan helpen als je toch geneigd bent om een impulsaankoop te doen.
  • Ga op zoek naar andere manieren om je vrije tijd te besteden en je goed te voelen.

Het is goed om met deze tips aan de slag te gaan, maar ga ook op zoek naar de achterliggende reden van je uitgavenprobleem. Als je met deze reden aan de slag gaat, zal je pas echt van je koopverslaving afkomen.