Een hypothecaire lening afsluiten: waar moet je aan denken?

Lenen

Je bent van plan om een hypothecaire lening af te sluiten om je levensdroom in vervulling te zien gaan. Maar voor je het geld gaat lenen bij een kredietverstrekker, kan je wel enkele parameters eerst nachecken om de haalbaarheid van je project te begroten. Een berekening via simulatie is uiteraard noodzakelijk om er achter te komen of het bedrag van de hypothecaire lening een haalbare kaart is. ‘Een hypothecaire lening afsluiten. Waar moet je aan denken?’ geeft enkele praktische tips waar je rekening mee moet houden voor dat je de knoop definitief gaat doorhakken.

Een hypothecaire lening afsluiten waar moet je aan denken
© Pixabay.com

1. Hoe bepaal je het voorziene budget?

Hoe groot je budget is, hangt uiteraard van verschillende parameters af. Volgende factoren zal je individueel moeten wikken en wegen en in overweging nemen:
– hoe zit het met je persoonlijke vermogen en hoeveel spaargeld kan je inbrengen voor je vastgoedproject
– welke leeftijd heb je: hoe ouder je bent, hoe moeilijker het wordt om aan een hypothecaire lening te geraken in een bepaald tijdsbestek
– je maandelijks je netto loonstrook
– heb je een vaste job en hoe zit het met de situatie van je beroepsloopbaan binnen enkele jaren. Welke carrièremogelijkheden staan in het vooruitzicht?
– heb je een levenspartner die het op termijn rustiger aan wil doen of kan je rekenen op twee inkomens als een kinderwens in vervulling gaat
– welke vaste kosten heb je en wat hou je netto maandelijks over

2. Wanneer ben je voldoende voorbereid om een huis te kopen

Dat Belgen met een baksteen zijn geboren, hoeft geen betoog. Iedere jongere wil op een gegeven ogenblik zijn vleugels uitslaan. Dat is de normale levenswandel. Ofwel zal dit individueel gebeuren of samen met je vriend of vriendin. Over het algemeen gaan midden twintigers op zoek naar een eigen stek. De studies zijn immers afgerond en je voelt je voldoende volwassen om je zelfstandig te gaan settelen en eventueel een gezinsnest uit te bouwen. Het tijdstip om aan een hypothecaire lening te beginnen, heeft ook te maken met de stabiliteit van je beroepsloopbaan. Belangrijk is dat je met een vaste toekomstgerichte job een vast inkomen verwerft zodat je de hypothecaire lening probleemloos maandelijks kan afbetalen.

Hypothecaire lening
© Pixabay.com

3. De motivatie om een huis te bouwen of te kopen

Een huis huren kan op het eerste zicht misschien wel voordeliger lijken, maar op lange termijn is dat niet de beste optie. Een huis huren wordt immers elk jaar duurder door de indexaanpassing van het huurcontract. Dat is één van de hoofdredenen dat je beter kan kopen. Daarnaast kan je profijt halen uit een belastingvoordeel als je eigenaar bent van een woning. In bepaalde gevallen kan je eveneens rekenen op bepaalde woonpremies en is het een ideale uitvalsbasis als belegging in vastgoed. Na verloop van tijd verhoogt trouwens de waarde van het huis zienderogen.

4. Het CPK controleert of je voldoende kredietwaardig bent

Voor dat je een hypothecaire lening kan afsluiten, zal de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CPK) nagaan of je voldoende kredietwaardig bent. Wanbetalingen uit het verleden – in de volksmond de zwarte lijst genoemd – worden nagekeken waardoor hypotheekleningen in het gedrang kunnen komen. Die gegevens worden maximaal tien jaar bewaard. Hou daar rekening mee zodat op dat vlak geen misverstanden over ontstaan.