Lenen voor grond

Lenen

Je wil een levensdroom in vervulling zien gaan en hebt een stuk bouwgrond op het oog. Je wil vastberaden binnen een korte tijdsspanne een woning gaan bouwen. Maar je zal eerst op zoektocht moeten gaan naar een stuk bouwperceel. Tegenwoordig zorgen bouwgronden al voor een behoorlijke hap in je budget. Voor de financiering van een perceel bouwgrond zit er niets anders op dan een lening aan te gaan. Een lening afsluiten voor een stuk grond kan op twee manieren: je doet het enerzijds op afbetaling. Of je sluit een overeenkomst af via een krediet op hypothecaire basis. In dit artikel ‘Hoeveel kan ik lenen voor een stuk bouwgrond?’ lees je welke opties het beste zijn.

Lenen voor grond
© Pixabay.com

Het kopen van bouwgrond op afbetaling

Het grote voordeel om een stuk bouwgrond te financieren via afbetaling, is dat je geen hypothecaire lening moet aangaan. Hierdoor is een noodzakelijke hypothecaire inschrijving niet nodig als waarborggarantie bij de kredietverstrekker. Een ander pluspunt is dat de kosten voor de lening niet zo hoog liggen dan bij een hypothecaire lening. Dat scheelt zich een hele slok op een borrel. Verlies immers niet uit het oog dat je bij een hypothecaire lening naast de gebruikelijke waarborg ook heel wat notariskosten hebt.

Spaargeld versus geld lenen

Wanneer je een stuk bouwgrond op een gunstige plaats hebt gevonden, zal je je de vraag moeten stellen hoe je dat perceel grond gaat betalen. Sommige kopers tasten in hun persoonlijke geldbeugel om de kostprijs te betalen. Maar helaas, driewerf helaas… het kostenplaatje van de bouwgronden tegenwoordig liggen vaak te hoog om alles op eigen houtje rond te krijgen. In dat geval zal je een kredietverstrekker moeten aanspreken om geld te lenen. Die kapitaalinjectie voor bouwgrond kan op twee manieren worden voltooid: je sluit een lening voor je bouwgrond af op afbetaling of je gaat een hypothecaire lening aan.

Bouwgrond aanschaffen via de formule op afbetaling

Een lening aangaan om een bouwgrond aan te schaffen op afbetaling heeft het superbelangrijke voordeel dat er geen garantie door de kredietverlener wordt gevraagd. Vrij vertaald betekent dit dus dat de kosten voor het aankopen van de bouwgrond lager gaat liggen omdat de notariële uitgave wegvalt. Daar staat wel tegenover dat de rentevoet bij het kopen van de bouwgrond hoger ligt dan dit het geval is bij een hypothecaire lening, afhankelijk van de totaalsom van het geleende bedrag. In de meeste gevallen is de looptijd van de lening voor een bouwgrond gelimiteerd tot maximaal tien jaar.

Lenen grond
© Pixabay.com

Bouwgrond kopen via een hypothecaire lening

Een andere optie om een stuk bouwperceel te financieren kan via de hypothecaire lening. De kredietverlener vraagt wel een waarborg en zal je hiervoor ook grotere kosten aanrekenen. Ook komt er een notaris bij te pas om de akte te verlijden. De maximale looptijd ligt meestal tussen de 20 en 30 jaar. Je zal rekening moeten houden bij een financiering van bouwgrond via een hypothecaire lening met de volgende criteria:
– de kosten liggen hoger door de notariële akte die moet worden opgemaakt
– een waarborggarantie is vereist in de vorm van een hypothecaire inschrijving
– de rentevoet ligt een stuk lager dan wanneer je een bouwgrondlening aangaat via een afbetaling
– de duurtijd om te betalen kan je spreiden over een periode tussen de 20 en 30 jaar