Steeds meer mensen kiezen ervoor om te gaan beleggen. De populariteit van beleggingsfondsen groeit, niet in de laatste plaats omdat je geld op de bank zetten je geen enkel rendement meer oplevert. Beleggen met beleggingsfondsen is een tamelijk veilige manier om te beleggen. Wel kan het rendement per fonds nogal verschillen.
Altijd sprake van een grote diversificatie
Voor de duidelijkheid, een beleggingsfonds kun je best een spaarvarken noemen, een spaarvarken waar individuele beleggers samen hun geld in opbergen. Het totaalbedrag dat zo ontstaat wordt wel het fondsvermogen genoemd. Met dit bedrag gaat de fondsbeheerder aan de slag. Hij belegt het in aandelen, obligaties en eventueel andere activa. De diversificatie is bij een beleggingsfonds altijd groot, en dat kun je als een groot voordeel beschouwen. Bovendien heb je via het beleggingsfonds wel toegang tot de grotere beleggingen, iets dat je als simpele, individuele belegger nooit zal lukken.
Rendement en de bereidheid om risico’s te nemen
Nou is het natuurlijk zaak om de fondsen met het hoogste rendement te kennen. De hoogte van het rendement is altijd gekoppeld aan de risico’s die je bereid bent te nemen. Wil een zo hoog mogelijk rendement en ben je best bereid daarvoor risico’s te nemen? Kies dan voor een fonds dat zich met name bezighoudt met de handel in aandelen. Ben je voorzichtiger van aard, dan is een fonds dat zich toelegt op obligaties een betere optie. Je kunt overigens prima zien wat de risico’s zijn van een bepaalde belegging. Aan het risico is namelijk een score van tussen de 1 en 7 gekoppeld. 1 staat in dit geval voor een laag risico, bij 7 loop je dus de meeste risico’s.
Ook de politiek heeft invloed
Het afgelopen jaar bleek specifiek de technologiesector de sector waar het hoogste rendement behaald werd. Er zijn rendementen van meer dan dertig procent bekend. Overigens was niet alles een voltreffer uiteraard, er blijven altijd risico’s, ook als je werkt met beleggingsfondsen. Fondsen die ‘growth’ in de naam hebben, boekten het afgelopen jaar ook al meer dan uitstekende resultaten. Deze fondsen belegden in aandelen van de snelgroeiende bedrijven. Ook de fondsen met de focus op ‘large caps’ komen voor in de lijstjes van de hoogst behaalde rendementen. Dat de politiek ook invloed heeft blijkt wel uit het feit dat onderaan de verschillende lijsten opvallend veel Turkse fondsen zichtbaar waren.
Voordeel is de diversificatie
Diversificatie is al met al hét grote voordeel van beleggen in fondsen. Ook al heb je slechts toegang tot een fonds, dan nog heb je de beschikking over een gevarieerde portefeuille. Door de diversificatie beperk je de risico’s, zeker afgezet tegen de situatie dat je een portefeuille hebt die uit maar een aantal posities bestaat. Beleggingsfondsen geven je bovendien toegang tot kennis, want de fondsbeheerder is iemand die enorm veel expertise in huis heeft. Door voor een beleggingsfonds te kiezen, houd je de kosten ook lager. Dit heeft te maken met de omvang van het vermogen, waardoor efficiënter en ook goedkoper gewerkt kan worden. Natuurlijk zijn er ook nadelen als je kiest voor beleggingsfondsen. Zo blijf je altijd een bepaald risico lopen en heb je zelf dus geen controle maar leg jij je lot wat dat betreft helemaal in handen van de fondsbeheerder.