Elke financiële planning valt of staat met investeren. Veel mensen lijken soms watervrees te hebben als het gaat om hun geld te investeren in de markt van beleggingen. In beperkt aantal gevallen is het soms verstandig om niet te investeren, maar op middellange termijn is dat niet zo positief voor je persoonlijke financiële boekhouding. In dit artikel ‘Hoeveel geld verlies je wanneer je niet investeert’ wordt uitgelegd welke nefaste invloed dit kan hebben op je persoonlijk toekomstgericht vermogen.
Je kan ook met kleine bedragen investeren
De grootste reden waarom heel veel mensen afhaken om niet te investeren, heeft te maken met het feit dat ze krap bij kas zitten en financieel niet op een geldberg zitten. Maar om meteen alle misverstanden uit de weg te ruimen. Investeren betekent niet dat je een paar duizend euro’s aan de kant moet hebben staan. Zelfs met een geldsom van 20 euro kan je de investeringsmarkt op gaan. Aan de hand van een praktisch voorbeeld kunnen we de proef op de som nemen. Stel dat je ervoor kiest om maandelijks een som van 20 euro aan de kant te willen zetten. Dit betekent dus een omzet van 240 euro op jaarbasis. Wanneer je dat bedrag verspreidt over een tijdsperiode van 25 jaar, levert dit dus 6000 euro op. Dat is al een mooie spaarcent. Maar je kan gedurende die tijdspanne je geld ook laten werken waardoor je een meerwaarde op financieel vlak creëert. Zo kan je bijvoorbeeld gedurende die periode je geld laten staan bij de S&P500, dat is de meest populaire aandelen index ter wereld. Dit brengt jaarlijks een winst op van 10 procent. Een eenvoudige rekensom leert dat je je na 25 jaar een totaalsom van 23.603 hebt bereikt.
De magere opbrengst van geld op het spaarboekje
Veel mensen opteren nog steeds vaak om hun geld op een sparrekening te zetten uit veiligheidsoverwegingen. Dat is geen slecht idee, maar je kan je wel de vraag stellen welke financiële meerwaarde je hierbij nog kan halen. Met de meerwaarde ga je zeker geen fortuinen mee kunnen verdienen. Ter vergelijking met het vorige voorbeeld. Op 25 jaar zou je plus minus 6000 euro kunnen sparen als de rentevoeten niet helemaal gaan zakken. Het verschil aan opbrengst – ruw geschat 17.000 euro – na een kwarteeuw kan je wel indrukwekkend noemen.
Hoe hoger het bedrag, hoe groter je meerwaarde toeneemt
Heel wat mensen willen de broeksriem aanhalen tijdens hun loopbaan en een minder luxeleven leiden om zo een appeltje voor de dorst bijeen te sparen wanneer ze op pensioen gaan. Denk maar eens als je het basisbedrag van 20 euro verhoogt naar 70 euro. De meerwaarde op financieel gebied gedurende die 25 jaar, groeit gestaag. Het zou een totaal bedrag van maar liefst 92.878 euro opleveren, weliswaar dat je rekening houdt met een jaarlijkse opbrengst van tien procent.
Investeren of beleggen loont altijd de moeite
Hoe je ook draait of keert, veel mensen besluiten om niet te investeren. Deze keuze ondermijnt uiteraard je toekomst. Niet alleen levert spaargeld op de bankrekening quasi niets meer op, ook de inflatie speelt heel wat parten. Om die reden is en blijft het een lumineus idee om de zuurverdiende spaarpot te laten renderen door te beleggen of te investeren in projecten die een uitstekend rendement opleveren. Het kan alleen maar je levenscomfort bevorderen.