7 redenen om wel of niet te beleggen

Beleggen

Er zijn wereldwijd tienduizenden beleggingsspecialisten die graag je geld tegen betaling willen beleggen. Maar ben je zelf voorbereid om te gaan beleggen zonder het gevoel te hebben je in een labyrint te begeven. In deze blog ‘7 redenen om wel of niet te beleggen’ wordt een tipje van de sluier gelicht hoe je dit het beste aanpakt. Een handleiding in een notendop.

7 redenen om wel of niet te beleggen
© Pixabay.com

1. Het minimaliseren van risico’s

Kennis is macht en die boutade is meer dan geldig in de wereld van beleggingen. Door te leren hoe je knopen doorhakt in positieve zin, kan je het risico bij het beleggen enorm doen verminderen. Je zal hierdoor worden beschermd om kapitale (begin) fouten te maken die je soms wel eens duizenden dollars kunnen kosten.

2. Rendementen maximaliseren

Probeer de financiële markten en hun patronen te bestuderen. Leer hoe je beurzen bijvoorbeeld kunt uitlezen en hier informatie uit kunt halen. Deze basisformules helpen je een gedetailleerde en betrouwbare analyse te maken. Zo krijg je beter inzicht in de financiële markten wanneer je een keuze moet maken.

3. Je eigen stijl van beleggingen nastreven

De uitdrukking ‘Niets persoonlijks, alleen zakelijk’ is een beroemde zin in de wereld van beleggingen. Nochtans kan je je persoonlijkheid als belegger niet helemaal scheiden van het zakelijk gebeuren. Ontwikkel altijd een strategie die bij je persoonlijkheid en individuele stijl past. Zet vooral emoties opzij en neem solide beslissingen. Geef nooit een antwoord op basis van een impuls. Dit is meteen de sleutel van succes: dit is het verschil tussen risicomijdend of risicovol.

4. Verlaag je beleggingskosten

Bij het inhuren van een financieel adviseur zal je op termijn een analyse moeten uitvoeren of de hoge waarde die je betaalt voor een expert rechtstreeks evenredig staat met het rendement dat je er kan uithalen en je hebt betaald. Het is een beetje wikken en wegen.

7 redenen om wel of niet te belegge
© Pixabay.com

5. Beleggen is geen exacte wetenschap

Hou voor ogen dat beleggen geen exacte wetenschap is. Je hoort termen zoals derivaten of stierenmarkten en je denkt dat je nooit de weg zal kunnen vinden. Laat je vooral niet ontmoedigen. Elke branche heeft zijn vakjargon en de financiële markten maken daar geen uitzondering op. Dit betekent echter niet dat je meteen in diep water moet gaan zwemmen. Leer eerst de basisregels over aandelen, beleggingsfondsen, obligatie en dergelijke om de eigen stabiele portefeuille te beheren.

6. Leren kan je vrij snel en goedkoop

Om te beleggen moet je geen doctoraatsdiploma behalen aan één of andere Belgische universiteit. Online kan je heel wat informatie inwinnen: e-books, van handleidingen tot cursussen die je moet betalen of niet. Alles wat je nodig hebt, is op het web beschikbaar. Je zal wel wat graafwerk nodig hebben om het kaf van het koren te scheiden. Je kan langzaam groeien, gekoppeld aan kennis en je toenemende vaardigheid.

7. Zie het als een persoonlijke investering

Je verdient in het begin geen fortuin met beleggen. Maar je kan wel je persoonlijke financiën door te beleggen veel beter beheren. Je zal worden beschermd tegen crisissen op de financiële markten die normaal gezien het leven en het inkomen van mensen beïnvloeden. Je kan de verworven vaardigheden gemakkelijk toepassen in je werk om een betere beroepsloopbaan uit te bouwen. Hoe je het ook draait of keert, uiteindelijk zal je met beleggen toch nog meer geld kunnen verdienen bij voldoende kennis.