5 Tips voor de opmaak van een persoonlijk budgetplan

Tips

Voor heel wat mensen zorgen de maandelijkse uitgaven voor narigheden. Vooral omdat ze bepaalde doelstellingen voor ogen houden die ze achteraf dan niet kunnen halen. Het zorgt voor heel wat ergernis. Om daaraan een halt toe te roepen, is er maar één uitweg mogelijk die de vooropgestelde doelen helpen na te streven. Een budgetplan opstellen. Zo een budget opmaken moet je wel inplannen binnen een kort tijdsbestek. Vier weken is de beste maatstaf. Wil je een persoonlijk uitgavebudget opstellen? Dan zijn deze 5 tips de ideale handvatten om meteen aan de slag te gaan in het teken van spendeergedrag.

5 Tips voor de opmaak van een persoonlijk budgetplan
© Pixabay.com

Tip 1: Breng zoveel mogelijk financiële documentatie bijeen

Het is haast onbegonnen werk om een budgetplan bijeen te harken zonder dat je over de nodige documentatie op financieel gebied beschikt. Om de koe met de horens aan te vatten moet je in eerste instantie de nodige administratieve papieren bijeenbrengen. Zorg dat je volgende documentatie in handbereik hebt:
– bankuittreksels om alle in- en uitkomsten na te checken
– de facturen van (vaste) maandelijkse doorlopende kosten
– alle bedragen verzamelen van je eventuele investeringen en uitgaven
– terugkomende maandelijkse onkosten in een map bundelen
De eerste taak die op je schouders rust, is om een volledig beeld te krijgen van het budget in het algemeen. Hoe nauwkeuriger die informatie is, hoe makkelijker het wordt om een budgetplan op te stellen. Het loont de moeite om daar de nodige tijd voor in te steken.

Tip 2: Wat zijn de maandelijkse inkomsten

Zorg dat je de maandelijkse inkomsten nauwkeurig kan bepalen. Voor wie in vast dienstverband aan de slag is, zorgt dit voor weinig telwerk. Zij kunnen elke maand hun loonstrookje bekijken wat er netto in euro’s opstaat. Klus je soms bij of verhuur je een onroerend goed, dan moet je dit bij de inkomsten vermelden. Als ondernemer schommelen die bedragen natuurlijk, afhankelijk van het aantal opdrachten en verdiensten die je die maand binnenhaalde. Soms kan dit wel eens voor heel wat monnikenwerk zorgen. In die omstandigheden kan je best bij benadering een maandelijks gemiddelde nemen.

Tip 3: Wat zijn de uitgaven per maand

Wanneer je de inkomsten hebt berekend, is het vrij logisch dat je ook de uitgaven gaat berekenen. Om te beginnen met de vaste kosten die elke maand terugkomen zoals: afbetaling of huur van de woonst, autolening, brandstofkosten, verzekeringen, schooluitgaven en de boodschappen – gemiddelde is voldoende – die je moet doen. Zorg dat je een volledig mogelijk overzicht hebt om een optimaal beeld te kunnen ophangen.

Persoonlijk budgetplan
© Pixabay.com

Tip 4: Schep een totaalplaatje van de inkomsten en uitgaven

Als je de inkomsten en uitgaven op een rijtje hebt gezet, kan je starten met het opstellen van een definitief budgetplan. Het doel is dat je een evenwichtige balans gaat vinden tussen de inkomsten en uitgaven. Wanneer je tot de onthutsende vaststelling komt dat de uitgaven een stuk hoger liggen dan de inkomsten, dringt er zich meteen een drastische verandering op door de levensstijl te veranderen. Je persoonlijk budget hangt af van de verandering die je doorvoert.

Tip 5: Pas je uitgaven aan

Wanneer je bijvoorbeeld 150 euro per maand opzij wil zetten, zal je de uitgaven eventueel moeten inperken. Volgende parameters worden vaak gebruikt om het vooropgestelde doel te bereiken: de auto minder gebruiken, niet meer dan noodzakelijk. Koop producten van voordelige merken en laat de A-merken links liggen. Maak gebruik van snelverkoop als je het product toch onmiddellijk zult consumeren.