Hoeveel geld zet je aan de kant per maand?

Sparen

Elke Belg probeert maandelijks spaargeld opzij te zetten. Hoeveel dat precies is, hangt af van de individuele situatie. Bij de ene lukt het al wat beter dan bij de andere. Dat hangt af van uiteenlopende factoren. Niet alleen de inkomsten zijn belangrijk, maar ook de uitgaven spelen een cruciale rol. Hypothecaire leningen en autoleningen beïnvloeden het meest hoeveel je op het einde van de maand overhoudt. Maar hoe kan je dat nu precies berekenen? In deze blog ‘Hoeveel geld zet je aan de kant per maand?’ lees je welke parameters je maandelijkse doelstelling bepalen. Een klein optelsommetje.

Hoeveel geld zet je aan de kant per maand
© Pixabay.com

Experts stellen de tien procent regel voor

Om er achter te komen hoeveel je maandelijks kan sparen, gaan financiële experts van de tien procent regel uit. Wat is dat nu de tien procent regel? Dit doelwit gaat er vanuit dat mensen minstens tien procent van hun totaal maandinkomen kunnen sparen. Dit is een algemene richtwijzer die normaal gezien haalbaar is zonder dat er al teveel moeite moet worden gedaan. Eerst en vooral leg je jezelf een bepaalde focus elke maand op als streefdoel, ten tweede kan je na verloop van tijd bedrag verhogen. Het zou de bedoeling moeten zijn dat je na een paar jaren twintig tot dertig procent van je maandinkomen opzij plaatst. Zo bouw je voor later stelselmatig een financiële buffer op wanneer je het eventueel nodig hebt.

De levensstijl inkrimpen

Het spreekwoord zegt ‘wie het breed heeft, laat het breed hangen’. Veel mensen willen graag allemaal sparen en maandelijks een paar honderd euro overhouden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een Bourgondisch leventje leiden, gecombineerd met sparen is voor weinig mensen de ideale symbiose. De tering naar de nering zetten en de levensstijl inperken is de enige manier om te kunnen sparen. Dit betekent niet dat je je niets meer mag veroorloven, maar af en toe de broeksriem aanhalen kan geen kwaad.

Wanneer kan je je spaargeld verhogen?

Zoals eerder aangegeven, kan je beginnen met tien procent van je totale maandinkomen te sparen. Stap per stap kan je dat bedrag verhogen. Dit kan je best stelselmatig doen wanneer volgende factoren in je kaarten spelen:
– Je maandinkomen is verhoogd, zodat je ook meer geld kan sparen.
– Sommige kredieten zoals de autolening is afbetaald, zodat je meer financiële ademruimte hebt.
– In overleg met je boekhouder kan je meer profijt puren uit fiscaal voordeel.

Hoeveel sparen per maand
© Pixabay.com

Hou bepaalde doelen voor ogen en weet waarom je spaart

Hou altijd bepaalde doelen voor ogen wat je kan stimuleren om in spaarmodus over te schakelen. Een droomreis maken is bijvoorbeeld een ideaal uitgangspunt om bepaalde doelstellingen door sparen te verwezenlijken. Daarnaast kan het nooit kwaad om toekomstgericht te denken wanneer je nog een heel leven voor de boeg hebt. Het is immers niet uitgesloten dat binnen afzienbare termijn de pensioenen niet meer zo zeker zullen zijn. Daarom lijkt pensioensparen iets wat niet meer voorbestemd is voor doemdenkers. In eerste instantie lijkt geld sparen een eenvoudige klus te zijn, maar dat strookt niet met de werkelijkheid. Na een tijdje komt er sleet op het sparen en wordt het nut in twijfel getrokken. Om die negatieve gedachte uit je hoofd te bannen, kan je beter elk jaar iets doen wat je leuk gaat vinden. Een citytrip maken of een reis boeken waar je al je zorgen aan de kant kan zetten.