Wie op zoek is naar een nieuwe job, zal met een paar parameters moeten rekening mee houden. De maandsalarissen verschillen erg sterk van sector, maar ook de plaats waar je in België gaat werken speelt een cruciale rol. Wie in Brussel hoofdstad een openstaande vacature vindt, verdient een stuk meer dan iemand die werk vindt in de Westhoek of Limburg. Daarnaast betalen bepaalde sectoren beter dan andere. De chemische sector scoort het hoogste. Hieronder zetten we alles op een rijtje wat de grootverdieners zijn.
Maandsalaris hangt af van verschillende factoren
Hoeveel er op het einde van de maand op je loonbriefje staat, hangt ook af van verschillende factoren zoals anciënniteit, het vereiste diploma en volgens de sector waar je actief bent. De chemische en farmaceutische sector betalen het beste, gevolgd door milieu, bank– en verzekeringswereld en de energiebranche. Wie werkt in de hoofdstad, ontvangt gemiddeld een bruto maandwedde van plus minus 3.972 euro. In Limburg en de Westhoek ligt dat salaris rond de 2.700 en 3.400 euro. Veurne hinkt helemaal achterop in Vlaanderen met een gemiddelde van 2.774 euro.
Wat zijn de bestbetaalde functies?
Uiteraard heeft dit te maken met de leeftijd en in welke sector je actief bent. Hieronder enkele functies die in België als grootverdieners worden beschouwd:
1. Een CEO of directeur van een bedrijf
Als hoofd van een grote onderneming verdien je uiteraard heel wat meer dan een gewone werknemer. Twee tot drie keer meer met een gemiddeld brutoloon van 9.255 euro. Voor dat maandsalaris moet je al heel wat adelbrieven kunnen voorleggen.
2. Een manager in de ICT branche
Na CEO en directeur zijn managers in de ICT sector de grootverdieners bij uitstek. Dat hoeft je immers niet te verwonderen omdat de impact van de informatie- en communicatietechnologie een belangrijk instrument is tegenwoordig. De digitalisering vergt immers heel wat verantwoordelijkheid. Gemiddeld verdienen managers van ICT 6.930 euro per maand.
3. Administratieve dienstverleners
Human Resource managers, financieel directeuren of leden van de directiestaf van administratieve of juridische dienstverlening ontvangen maandelijks gemiddeld een wedde van 6.737 euro.
4. Dokters
Het loonbriefje van een dokter hangt af naargelang de specialisatie en de ervaring. Uit een onderzoek in de medische wereld schommelt het bruto maandloon rond de 6.724 euro.
5. Verkoopmanagers en marketeers
Wie binnen een bedrijf stelselmatig promotie maakt als manager van de verkoopafdeling of als professional in de marketingwereld, kan na verloop tijd zich opwerken om deel uit te maken van het managementteam. Een brutosalaris van 6.227 euro is dan je verdiende loon. Ook PR functies behoren tot deze prijscategorie.
6. Ingenieurs in de bouw, logistiek of industrie
Als je een diploma hebt van ingenieur of iemand met een achtergrond op technisch gebied, krijgt gemiddeld in een functie binnen het management een salaris van 6.075 euro. Kleine prijsverschillen in de bouw, logistiek of industrie kunnen wel schommelen. De meeste architecten in vast dienstverband behoren eveneens tot deze categorie.
7. Statistici, actuarissen en wiskundigen
Ben je een wiskundeknobbel of ben je een gespecialiseerde kei in statische onderzoeken, dan verdien je in België plus minus 5.560 euro bruto per maand.
8. Wetenschappelijke researchers
Wetenschappelijke onderzoekers aan universiteiten op medisch gebied of in de chemische industrie sluiten dit rijtje van grootverdieners af. Zij mogen maandelijks gemiddeld 3.484 euro op hun rekening bijschrijven.