De relatie tussen opleidingsniveau en verloning

Carrière

Bestaat er een verband tussen je opleidingsniveau en hoeveel er uiteindelijk op je loonstrookje staat?
Dat is een interessante vraag. Op het eerste gezicht lijkt het antwoord logisch, natuurlijk bestaat er een evenredig verband. Hoe beter je bent opgeleid, hoe hoger je salaris. Alleen bij nader onderzoek blijkt dat dat niet altijd zo hoeft te zijn. Iemand kan relatief laag zijn opgeleid, maar toch in aanmerking komen voor een, nogmaals, relatief hoog salaris. Waar ligt dat dan aan? Wat is maatstaf voor de salarisschaal?

De relatie tussen opleidingsniveau en verloning
© Pixabay.com

Een grondige scan van het geheel wijst uit dat mensen eigenlijk maar één ding belangrijk vinden: resultaat. Kun je de spullen en/of diensten leveren? Mooi, dan nemen we je aan. Het diploma doet er dan niet meer zoveel toe. Tot hier is het eigenlijk een bekend verhaal. Hieronder volgen nog enkele factoren die kunnen bijdragen aan een beter begrip van dit vraagstuk.

De revolutie in de financiële wereld
De financiële wereld staat lang bekend als stabiel en lucratief. Eem opleiding in dit gebied stond garant voor een zorgeloos leven met een topsalaris. Zoals in elke branche kent deze richting natuurlijk ook concurrentie en wedijver. Ook is de gewichtigheid van een officiële opleiding gedaald. Dit komt vooral door het opkomen van virtuele opleidingen via internet als aanwijsbare oorzaak hiervan. Mensen hebben ook in het algemeen meer kennis dan vroeger. Niet voor elke financiële handeling zal er worden uitgeweken naar een professional. Sommige dingen worden gewoon zelf gedaan.
Kostenbesparing speelt natuurlijk ook een rol. Het spreekt vanzelf dat iemand zonder opleiding, ook al levert hij dezelfde diensten, een lager salaris zal genieten dan iemand met titels voor en achter zijn naam.
Toch is hier sprake van een trend. We komen los van die cultuur dat specifiek opgeleide mensen de voorkeur krijgen. Het verlonen van werk in de financiële sector is hierdoor dus wel degelijk aangepast.

De relatie tussen opleidingsniveau en verlonin
© Pixabay.com

Internationale overwegingen
Men is er zich van bewust dat de wereld een verkleining ondergaat. Door de geavanceerde transportmiddelen en de al eerder genoemde digitalisering van het een en ander vervagen de grenzen met een rap tempo. Dit heeft ten gevolg dat individuen makkelijker opleidingen in het buitenland gaan volgen en daardoor wellicht in een andere salarisschaal vallen. Uitwisselingsprogramma’s tussen universiteiten zijn aan de orde van de dag waardoor de student een veel grotere ontwikkeling krijgt. Het spreekt voor zich dat de werkgever hier erg blij mee is en liever algemeen ontwikkelde mensen in dienst heeft, dan puur enkel werknemers die netjes de stof uit hun hoofd hebben geleerd.

Nabeschouwing
Het valt niet te ontkennen dat het loon dat de mensen aan het eind van de maand ontvangen en de arbeid die zij leveren integraal met elkaar verbonden zijn. Na verloop van jaren is er echter een trend waarneembaar. Elementen die hierbij van invloed zijn kunnen worden gezocht in de toename van internetgebruik qua cursussen en vervaging van de grenzen.
Bij een globale kijk op deze wereldeconomie en financiële sector stellen we vast dat, hoewel de verloning van arbeid traditioneel gezien in enge zin nog steeds hand in hand gaat met het opleidingsniveau, vanuit een breder perspectief echter concluderen we dat we hier te maken met een dynamisch fenomeen. Bepaling van een passend loon moet worden gezien in een contekst van de generale ontwikkeling van het individu en niet zozeer in de droge geleverde prestaties.