Hoe oud moet je zijn om geld te lenen

Lenen

Als het gaat om geld lenen dan heerst er in de regel een groot taboe. Mensen kijken je altijd raar aan als je geld ergens voor hebt geleend, maar daar zijn gelukkig wel enkele uitzonderingen op. Als het voor je studie is of voor een huis, dan wordt het door de samenleving wel gedoogd. Maar in veel andere situaties is dat niet het geval helaas. Toch is dit niet helemaal terecht. Dit taboe is ontstaan, omdat veel mensen niet goed met leningen om kunnen gaan. Er is namelijk een groot verschil tussen verantwoord lenen en onverantwoord lenen. De meeste mensen lenen onverantwoord, en juist dat zorgt natuurlijk voor problemen. Ze sluiten zomaar wat af, kijken niet of ze het kunnen betalen en komen vervolgens diep in de problemen. Daardoor zijn er ook veel spotjes waarin staat: geld lenen kost geld. Maar elke burger met een gezond verstand was daar reeds van op de hoogte. Maar wat zijn de voorwaarden om geld te kunnen lenen? Lees hier snel verder, zodat je alles weet over geld lenen.

Hoe oud moet je zijn om geld te lenen
© Pixabay.com

Minimaal 18 jaar

In principe moet je altijd 18 jaar zijn om een lening te kunnen afsluiten bij een bank of andere kredietverstrekker. Let wel: soms moet je zelfs ouder zijn en geldt er een leeftijd van 21 jaar met nog eens aanvullende voorwaarden. Wil je onder de 18 jaar een lening afsluiten, dan heb je in principe twee mogelijkheden. Je kunt allereerst je ouders vragen om geld aan je te lenen. Dat mag gewoon en daarvoor hoef je geen 18 jaar te zijn. Je kunt dat namelijk zien als een verkapte vorm van zakgeld dat je terug moet geven. En als je een lening onder de 18 jaar wil afsluiten, zal je toestemming moeten vragen aan je ouders. Zij zijn namelijk je voogd en zij moeten die lening voor je afsluiten. Dit zijn de enige twee manieren hoe je legaal een lening kunt afsluiten als je onder de 18 bent.

Naar je inkomen gekeken

Naast de leeftijd spelen je inkomsten ook een belangrijke rol bij het verstrekken van krediet. Wil je een lening afsluiten, dan wordt er altijd gekeken naar je maandelijkse vaste lasten. Dat is natuurlijk ook logisch, want ze willen wel zeker weten of ze het geld terugkrijgen. Tegenwoordig zijn ze daar overigens veel strenger op dan vroeger. Dit heeft met grove fouten in het verleden te maken. Toen werd er te gemakkelijk krediet verstrekt en dat heeft voor veel problemen gezorgd. Is je inkomen voldoende voor de lening? Dan kun je meestal naar draagkracht een lening krijgen toebedeeld, maar er is nog één andere belangrijke zaak waar ze op gaan letten.

Leeftijd lening
© Pixabay.com

BKR-notering

Daarnaast wordt er ook nog altijd rekening gehouden met de BKR-notering. Hiermee wordt gekeken of je in het verleden ook krediet hebt gehad, en hoe dat is afbetaald. Zo kunnen ze erachter komen of jij netjes je lening aflost, of dat je er vaak mee in de problemen bent gekomen. Ook dit wordt door kredietverstrekker meegenomen in het besluit om een lening af te sluiten.