Zo betaal je de laagste prijs voor energie

Tips

Elk jaar weer kiezen mensen voor een nieuwe partner voor het afnemen van energie. Dat mensen dat doen is niet zo verwonderlijk, want de campagnes van de energieleveranciers volgen elkaar in sneltreinvaart op en iedereen wordt opgeroepen toch vooral de energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Vervolgens word je geacht de goedkoopste te nemen, zo lijkt het wel.

Zo betaal je de laagste prijs voor energie
© Pixabay.com

Duurzame keuze?
Kiezen voor goedkope energie is te billijken overigens, want iedereen is en blijft baas over de eigen portemonnee uiteraard. Wat echter wel eens kwalijk is, is dat gesteld wordt dat het vergelijken van de prijzen van energie ook iets duurzaams is en dat je bezig bent een duurzame keuze te maken. Onzin natuurlijk, want door te kiezen voor de goedkoopste leverancier kies je niet meteen ook de meest duurzame leverancier. Overstappen doen mensen dus vooral op basis van de prijs. Je kies voor de partij waarbij je het minste geld kwijt bent en niet voor de meest duurzame leverancier van energie. Of jij bent dan toevallig die uitzondering die de regel bevestigt.

Cadeaus en kortingen
Het is vaak te mooi om waar te zijn. Je gaat achter je laptop zitten, zoekt een van de energievergelijkers op en binnen een halve minuut kun je al een overzicht krijgen van aanbieders die goedkopere energie kunnen leveren dan de leverancier die je nu hebt. Onzin natuurlijk. Wil je een goede berekening maken dan dien je zaken als het verbruik ook helder tegen het licht te houden. Overigens wordt overstappen op alle mogelijke manieren toegejuicht. Niet voor niets word je op zo goed als alle vergelijkingssites van energieprijzen gewezen op de cadeaus en kortingen die je kunt krijgen als je de overstap maakt. Het blijkt bovendien uit het feit dat de energievergelijker de overstap verder voor je in orde maakt. Hoezo onafhankelijk, zakelijk en volledig objectief?

Energie
© Pixabay.com

Prijsverschil
Heb je er wel eens aan gedacht dat de prijzen die je nu voor energie voorgerekend worden misschien wel helemaal afwijken van dat wat de toekomstige prijzen zullen zijn? Het is wat betreft het vergelijken van energie beter om niet de leveranciers zo overduidelijk tegenover elkaar te zetten, maar naar de energieprijzen te kijken en na te denken waar die verschillen vandaan komen en hoe die zich in de toekomst zouden kunnen ontwikkelen. Soms kan de geografische ligging bijvoorbeeld van invloed zijn op een prijsverschil. Wie energie en specifiek de prijzen goed met elkaar wenst te vergelijken, die kijkt dus verder en voert niet alleen even een postcode in, zoals op de vergelijkingssites gebruikelijk is.

Studenten aan de deur
Dat neemt niet we dat overstappen wel degelijk de moeite waard kan zijn. Zeker wel. Dat neemt niet weg dat je op dit moment best wel eens teveel zou kunnen betalen. Het neemt ook al niet weg dat er op het gebied van energie de komende jaren nogal wat gaat veranderen, met het dichtdraaien van de gaskraan als stip aan de horizon. Tenslotte, je hoeft je nooit af te vragen of overstappen naar ene andere energieleverancier een optie is, daar word je namelijk uitdrukkelijk op gewezen. Is het niet via de reclames op de radio en televisie, dan wel aan de studenten die bij je aan de deur komen en je proberen uit te leggen wat ze zelf eigenlijk helemaal niet goed begrijpen.